La Berlin vom afla cine e cea mai bună echipă din baschetul european

mai 13, 2016

EUROLEAGUE_13-05_blog

BASCHET EUROLIGA, FINAL FOUR BERLIN 2016, vineri 13.05 – duminică 15.05

Final Four-ul Euroligii de baschet masculin este găzduit, după o pauză de 7 ani, de ”Mercedes-Benz Arena” din Berlin, redenumită ”OzWorld”. La start sunt pregătite două echipe ruse, CSKA Moscova și Lokomotiv Kuban, și câte una din Spania, Laboral Kutxa, și din Turcia, Fenerbahce Istanbul.

Transmisă în peste 200 de țări de către 73 de posturi TV, întrecerea are două favorite. Una este CSKA, singura care a mai luat titlul și a doua în top ca număr de trofee cucerite (6) după Real Madrid (9), ultimul obținut însă în 2008. Cealaltă ar fi Laboral Kutxa: formația din micuțul oraș basc Vitoria e văzută peste un Fener în mare formă datorită experienței superioare în asemenea meciuri cruciale, fiind prezentă pentru a 6-a oară în ultimele 16 Final Four.

CSKA MOSCOVA – LOKOMOTIV KUBAN, vineri, 13.05, ora 19:00

Duel rusesc în semifinală

CSKA este neîntrecută de 10 partide, 4 terminate cu minimum 100 de puncte date. Ba, nu a suferit decât un eșec, 81-93 cu Brose Baskets, în precedentele 15 jocuri, în toate competițiile. În ”sferturi” s-a impus în fața Stelei Roșii Belgrad cu 3-0. Excelenți organizați pe teren, moscoviții beneficiază de doi sportivi extraordinari, Kyle Hines, socotit cel mai bun apărător al sezonului, și Nando De Colo, cel mai bun marcator cu o medie de peste 18 puncte pe meci. Nu sunt de omis nici Milos Teodosic și Cary Higgins, care contribuie substanțial la forța și omogenitatea echipei.

Pătrunsă în premieră într-un Final Four, Lokomotiv Kuban a pierdut ultimele 4 partide, dar numai în campionat. Anterior legase trei victorii, între care două în ”sfertul” cu FC  Barcelona, câștigat în plin suspans cu 3-2. De asemenea, cele trei succese sunt unicele din anterioarele 9 dispute. Gruparea din Krasnodar contează pe una dintre cele mai bune defensive, păstrând un bloc funcțional indiferent de schimbări. S-a remarcat și în atac datorită vitezei și agilității acțiunilor, prin care adesea și-au surprins rivalii. Doi jucători se evidențiază, Anthony Randolph și Malcolm Delaney, primii marcatori ai echipei, deși nici aportul rapidului Chris Singleton nu-i de neglijat.

Cele două formații s-au întâlnit în actuala stagiune de două ori, numai în campionatul rus. Fiecare a câștigat pe terenul celeilalte, CSKA în noiembrie 2015 cu  77-55 în singurul triumf din ultimele 4 dueluri directe, Lokomotiv Kuban cu 94-88 în februarie trecut.

FENERBAHCE ISTANBUL – LABORAL KUTXA, vineri, 13.05, ora 22:00

Vor reuși bascii surpriza la Berlin?

Fenerbahce a umilit-o în ”sferturi”, 3-0, pe Real Madrid, finalistă la precedentele 3 ediții și câștigătoare în 2015. Trupa din Istanbul este imbatabilă de 8 partide, iar un 67-71 ”afară” cu Unicaja Malaga este unica înfrângere de 13 meciuri încoace, indiferent de întrecere. Se bazează pe un grup fiabil și foarte agresiv, cu mulți jucători talentați. Unul este Bogdan Bogdanovic, care are multe amintiri plăcute cu echipele spaniole, lângă care pot fi adăugați Luigi Datome, Pero Antic, Ekpe Udoh, dar și Bobby Dixon și Nikola Kalinic. Notabilă rămâne și revenirea lui Jan Vesely după o accidentare.

Laboral Kutxa a înșirat 3 succese de la ultimul eșec, 68-89 cu FC Barcelona în campionat. Aceasta este și singura înfrângere a formației basce din anterioarele 9 jocuri, în toate competițiile. Între cele  8 victorii s-au numărat și acelea din sfertul de finală cu Panathinaikos, bătută cu 3-0. Marele atu al lui Laboral Kutxa îl reprezintă forma de grație arătată de grecul Ioannis Bourousis. Important va mai fi echilibrul adus în echipă de Darius Adams, completat de un Fabien Causeur din ce în ce mai eficient.

Anterioarele dispute dintre cele două formații au fost sezonul trecut, când fiecare a câștigat în propria sală, Fenerbahce cu 91-90 în februarie 2015, iar Laboral Kutxa cu 93-76 în aprilie 2015. Turcii s-au impus doar în două din ultimele 10 dueluri directe.

Învingătoarele din cele două semifinale se vor înfrunta în marea finală, programată duminică de la ora 21:00. Cu 3 ore mai devreme este prevăzută întâlnirea dintre învinse, în finala mică.

(Foto: Guliver/Getty Image)

Ofertă Casa Pariurilor cote baschet Euroleague Final Four

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *